Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Δυναμικό το "παρών" και της Αθήνας, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και στην καταστολή

Με μια δυναμική κινητοποίηση, την Τρίτη 12/3, η Αθήνα πήρε από τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και στη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική» και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Παρά το γεγονός ότι από την απόφαση για την κινητοποίηση, μέχρι την πραγματοποίησή της, μεσολάβησαν μόνο τρεις μέρες. 

Οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν τη διαδρομή Πανεπιστημίου, Χαυτεία, Σταδίου και Σύνταγμα, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Ένας φοβερός δυναμισμός και ένα πάθος κυριάρχησε σε όλη τη διαδρομή, με τα συνθήματα κατά των εξορύξεων χρυσού και της καταστολής να μη σταματούν ούτε στιγμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για ότι πιο σημαντικό έχει γίνει μέχρι τώρα στην Αθήνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσοι εμπνεύστηκαν αυτή την καταστροφική επένδυση και τη στηρίζουν ιδεολογικά και πολιτικά και, κυρίως, όσοι προσπαθούν να την επιβάλλουν με την ωμή βία, φαίνεται ότι καταφέρνουν, ακριβώς, το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν: συνενώνουν, καθημερινά, χιλιάδες νέους ανθρώπους σε ένα κοινό αγώνα. Η κινητοποίηση της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι σε μεγάλο μέρος των ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων της Αττικής και όχι μόνο ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αποκτά μια ξεχωριστή θέση. Έρχεται να «δέσει» με τον αγώνα που δίνουν, ταυτόχρονα, ενάντια στην εκποίηση του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, στα νέα φαραωνικά έργα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην απίστευτη ρύπανση του Θριασίου (π.χ. νέα διυλιστήρια Ελευσίνας των ΕΛΠΕ), στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, στην οικονομική εξαθλίωση, στην καταλήστευση των εισοδημάτων κλπ. Και είναι όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα ακολουθήσουν ακόμη πιο συστηματικές και μαζικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.


13/3/2013

Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)

φωτογραφικό υλικό από την πορεία είναι αναρτημένο εδώ: http://dromografos.zenfolio.com/p272460480/h57fc8152#h57fc8152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου